Så ska Skellefteå ersätta Pudas

Jonathan Pudas lämnar ett stort tomrum efter sig. Han gjorde överlägset flest poäng av lagets backar och var det självklara valet som point i PP. De senaste tre säsongerna har han inte slutat sämre än nia i den totala poängligan för backar. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Pudas är ett extremt stort tapp för Skellefteå AIK. Hur i all sin dar ska de egentligen kunna ersätta honom?

Det kommer de facto inte gå, såklart. Han har ett AIK-hjärta utan dess like. Älskad av fansen. Levererar poäng och dessutom är han en riktig krigare. En av ligans absolut bästa backar. Jag tror ändå att Erik Forssell sitter lugn i båten.

Jag blev förvånad när Adam Wilsby blev utlånad till Södertälje. Tycker att han gjorde det grymt bra de få matcherna han var uppe med A-laget. Gjorde även en jättebra försäsong. Det blev en utlåning till SSK som sagt och med facit i hand så var det en succé. Det blev 41 matcher och 30 poäng (3+27) i Södertälje för den unge backen. Trots endast att han missade en del matcher eftersom han anslöt en bit in på säsongen så blev det ändå en sjätte plats i den totala poängligan för backar. Brutalt imponerande siffror att som junior kliva in i HockeyAllsvenskan, i en ny klubb och stad, i sin första säsong med och mot seniorer.
Det blev tyvärr inget Junior-VM för Wilsby. Sverige hade en jäkligt bra backsida, bevisligen med tanke på att Victor Söderström nästan blev petad.
Hur som helst, den resa Wilsby gjort i Södertälje kan nog de flesta hålla med om är något utöver det vanliga. Det ska bli väldigt spännande att se vad han kan uträtta nästa säsong i SHL. Han kommer att få chansen i PP och istid i mängder redan från start. Det är bara upp till Adam hur bra det kan bli och det kan bli hur bra som helst.

Philip Broberg stannar ännu en säsong i SHL. Jäkligt viktigt, både för honom och för Skellefteå. Han inledde säsongen förvånansvärt bra och jag blev exalterad, men även besviken. Exalterad av att se hans åkningar över hela isen med pucken. Grabben flög bokstavligt talat fram och den råtalangen har jag inte sett i Skellefteå sedan Rundblads var i klubben. Besviken eftersom det bara skulle bli en säsong och sedan skulle han åka över till Edmonton och tjäna stålar.
Nepp, så blev det icket. Ungefär tio omgångar in så slutade dem där fina uppåkningarna och han borde t.o.m. ha varit utanför laget. Han fick dock fortsätta logga mycket istid och blev lite bättre mot slutet, men inte mycket. Gjorde ett snyggt mål i en av de sista matcherna när han bröt in från kanten och med ett dragskott hängde han upp pucken i krysset. Där såg man hur mycket hockey han har i sig och visst har man sett tendenser till det även under säsongen och framförallt under försäsongen som jag skrev tidigare. Broberg är ju i slutet på dagen bara 18 år gammal och då kan man ju inte förvänta sig så mycket egentligen. Han kom till en helt ny stad och spel i SHL för första gången. Efter en tuff försäsong med Thomson är jag övertygad om att han kommer göra en bra säsong. Hoppas att han tar klivet och blir en toppback som många andra har gjort sin sista säsong som junior i ligan.

Jag är övertygad om att någon av dessa ”herrar” kommer ta ett stort kliv nästa säsong och leverera över 25 poäng. Om de inte gör det så hoppas jag att Jacob Andersson tar klivet. Han imponerade i Björklöven och tog värvades inför förra säsongen till Skellefteå där det endast blev fyra poäng på 43 matcher. Det är ju kasst för en offensiv back, så är det. ”Jacke” fick chansen i PP i början av säsongen, men tog den inte. Pudas var sjuk och missade en match i slutet av säsongen och ”Jacke” fick återigen chansen i PP. Efter ungefär 30 omgångar fick han chansen igen och som han tog den. Han spelade med ett helt sjukt bra självförtroende. Jag har lirat innebandy själv och blivit petad ur PP. När man som offensiv spelare inte får spela det man själv tycker man är bra på och får chansen igen för första gången på länge kan man känna sig orättvist behandlad och gå in med en attityd där man inte riktigt bryr sig. Exakt så tror jag det blev för Jacob när han fyllde Pudas skridskor och lite till då han smällde in ett slagskott och gjorde en fin assist. Han tänkte inte så mycket och då var ”Löven-Jacke” tillbaka. Hoppas verkligen han tar med sig sin fina avslutning till nästa säsong.

Enligt mina källa som sade att Skellefteå var nära en överenskommelse med Brian Cooper som sedan blev bekräftat av hans agent. Det förs en dialog med klubben. Anslutar Cooper så är även han ett alternativ för ett PP.

Nu till det mesta intressanta.

När Skellefteå vann SM-guld 2013 och 2014 vann Niclas Burström den interna poängligan för backar båda gångerna. Han gjorde 14 respektive 20 poäng.
Det behövs alltså inte den där superspetsen därbak som öser in poäng.
Skellefteå hade under dessa två åren en helt sjukt bra forwardsuppsättning i SHL mått mätt. Det var spelare som Bud Holloway, Jimmie Ericsson, ”Jocke Lindström”, Oscar Möller, Pi-Ed Bellamare, Oscar Lindberg, Melker Karlsson, Viktor Arvidsson och en viss Erik Forssell.

Jag tror Erik Forssell har samma känsla som jag har. Min känsla är att Skellefteås forwardsuppsättning idag är när vi summerar säsongen i klass med guldåren.

Om Jonathan Berggren och Jacob Olofsson får vara skadefria kommer de vara två av seriens bästa spelare. Jesper Frödén var kanske seriens bästa spelare andra halvan av förra säsongen. Joakim Lindström och Oscar Möller är Joakim Lindström och Oscar Möller. Tuomas Kiiskinen håller hög klass i ligan. Jonathan Johnsson kan explodera i rätt omgivning. Linus Lindström har äntligen börjat leverera. Rickard Hugg var en av lagets bästa spelare sista delen av säsongen. Det blir Andreas Wingerlis sista säsong i AIK-tröjan innan han skriver NHL-kontrakt – så bra är han.

Möller – Johnsson – Lindström
Fröden – Wingerli – Alvarez?
Berggren – Olofsson – Hugg
Kiiskinen – Lindström – Nowick?
Sundsvik – Robertsson

Hur ska Skellefteå ersätta Pudas? De behöver inte ersätta honom.

Publicerad av Jesper Sarri

Jesper.sarri@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: